Daca, Ia batrinete, ridurile apar mai ales din cauza deteriorarii celulelor prin pierderile de elastina si colagen, ele se instaleaza si datorita contractiilor musculare repetate. Mimica este unul din factorii care imprima atit persoanelor in virsta cit si tinerilor, semnele unei activitati psihice puternice, lasind linii si uneori brazde adinei pe piele.
Procesul de imbatrinire al celulelor incepe imediat ce acestea au ajuns la maturitate, adica de la 18 ani, cind tineretea este implinita. incetul cu incetul, apar unele mici riduri, chiar la 25 de ani, apoi la 30—35 apare ridul care marcheaza santul naso-labial, pe ambele parti ale obrazului — aceste riduri ale risului sau ale plinsului care se deosebesc doar prin directia lor. Veselia duce la ridicarea celor doua comisuri ale gurii, intr-un zimbet inflorit, tristetea coboara colturile gurii imprimind ridul in jos. incep apoi si ridurile usoare de la ochi, in unghiul lor extern, mai ales daca nu purtam ochelari de vedere (daca avem nevoie de ei) sau ochelari de soare, cind lumina este foarte puternica.
Trebuie sa ne supraveghem sa nu incruntam sprincenele si nici fruntea cind citim sau muncim mai concentrat, fiindca astfel se imprima adinc urmele cutelor in piele.
Pentru ridurile superficiale putem sa luptam cu unele substante bioactive, ce sint incorporate in creme sau masti. Ele sint fluide sau grase si trebuie intrebuintate ca o cura, un timp determinat (in general 20 de zile) pentru revitalizarea si reimprospatarea epidermei.
inca din tinerete trebuie sa intrebuintam o crema grasa pentru regiunea ochilor fiindca in aceasta regiune pielea este mai uscata. Gitul, ceafa, miinile, decolteul, vor fi si ele unse cu aceleasi produse revitalizante.
Liftingul
- Pentru ridurile prea pronuntate, mai ales acelea care se fac din cauza ca am slabit si pielea, lipsita de grasime si cu muschii cazuti, s-a lasat pe obraz atirnind sub forma de pliuri paralele, fiind acum prea mare pentru forma micsorata a obrazului, se poate apela la medicul specialist in chirurgia estetica si plastica, care va proceda la un lifting.
- Liftingul este o operatie faciala care consta intr-o incizie aproape invizibila, in zona timplelor pina dupa ureche, care scurteaza pielea si o ridica, modificind si linia trasaturilor, linie ce nu mai este descendenta — caracteristica batrinetii, cu nota ei de tristete — ci ascendenta, specifica tineretii.Reusita acestei operatii depinde si de calitatea pielii (daca nu este prea deteriorata si daca nu prezinta unele tesuturi adipoase).
- Faptul ca pielea este grasa sau uscata, nu influenteaza prea mult, dar pentru o reusita mai sigura, este necesar ca pielea sa fie ingrijita si inviorata, perfect curata, lipsita de ori ce fel de iritatii sau boli.
- Operatia de lifting se poate face cu anestezie locala sau totala, in cazul in care interventia este de durata.Pentru cuta naso-labiala -si pentru pleoape, sint necesare interventii speciale.
- Operatiile estetice de retusare a asimetriilor: nas prea mare, urechi cazute sau prea mari, buza de iepure, barbie dubla, barbie fugita sau cele ce se fac dupa accidentele grave sint realizari artistice, nu numai tehnice, ce redau celor vatamati, frumusetea fizica si tonusul moral, inlaturind complexele psihice.
- Aceste operatii prezinta un singur inconvenient: pierderea identitatii (cind pacientul nu se mai recunoaste): dar, pe parcurs, criza trece si acesta capata o noua personalitate fizica si psihica.
Peelingul
-
Peelingul chirurgical. Peelingul chirurgical este un alt procedeu prin care se rad straturile superficiale ale pielii si ridurile, impulsionand astfel refacerea celulelor prin revitalizarea tesuturilor. Se aplica mai ales la cutele naso-labiale si la ridurile mai profunde de la frunte, gura sau de la ceafa.
Injectiile cu silicon. Siliconul introdus direct in santurile ridurilor, a dat la inceput rezultate spectaculoase, prin netezirea ridurilor la suprafata pielii. Aceasta experienta a fost abandonata din cauza complicatiilor care intervin ulterior. - Peelingul cosmetic. Este un procedeu usor pe care il poate executa o buna cosmeticiana, cam de 2—3 ori pe an, prin aplicatii mecanice (de substante care freaca pielea) sau chimice (cu acid salicilic, acid acetic, rasini de Orient etc. care exfoliaza straturile superficiale ale pielii.
- Imediat dupa peeling, tenul se va feri de soare, pielea fiind extrem de sensibila si mai putin apta de a se apara de nocivitatea razelor solare.
Se recomanda efectuarea acestui tratament toamna si iarna, pentru o mai buna reusita.