Sampoane si Make-up Farmasi

Afla la ce sunt sensibili ochii!

 

Ochii nostri sunt ca doua mici ferestre prin care apare uneori, ca printr-o perdea transparenta, imaginea de o clipa a „eului  nostru secret, ascuns in cele mai tainice cute ale sufletului.Iata ce scrie marele poet indian Rabindranath Tagore:

Inima mea, pasare a desertului, si-a gasit cerul in ochii tai.

Ei sint leaganul zorilor, imparatia stelelor… in fundul lor se pierd cintecele mele…

Lasa-ma sa ma avint, in acest cer, in imensitatea lui singurateca!…

O, lasa-ma sa-i despic norii, sa-mi desfasor aripile in solara lor lumina!…

Ochii nostri nu sunt numai frumosi ci si pretiosi, fiindca, prin ei, percepem vizual toata frumusetea naturii si a vietii, cu forma, coloritul si freamatul lor si cu binecuvintata lumina si caldura a soarelui. Ochii sanatosi sint limpezi, cu un iris luminos, cu o cornee curata (fara ca sa se vada forma vaselor subtiri de singe), cu pleoapele elastice si odihnite.

 

La ce sunt sensibili ochii?

 

Fiind foarte sensibili, pot fi atacati de praf, gaze, ger, vint, de o lumina prea puternica sau prea slaba, insuficienta, de oboseala si de stari intens nervoase.Din cauza tensiunii, in ochi pot aparea ruperi de vase de singe. Nefiind ocrotiti de ochelari cu lentile cu umbral, la o lumina prea puternica, se pot produce dezlipiri de retina. De asemenea, din cauza unor boli sau virusi se poate ajunge chiar la pierderea lor partiala sau totala (orbire).

De aceea trebuie sa ne pastram vederea, acest pretios dar pe care ni l-a facut natura, ca sa putem cuprinde si aceasta dimensiune a Universului reflectata prin lumina si culoare intr-o frintura de timp a privirii, a clipei.

Ei trebuie sa fie aparati cu grija de toate agresiunile ce pot surveni, spalati cu apa calduta sau cu ceai de albastrele, sau de musetel si, din cind in cind, cu o solutie de acid boric sau citeva picaturi de colir.Noptile pierdute, oboseala, fumul de tigara, plinsul irita ochii si umfla pleoapele.De asemenea, abuzul de alcool, de alimente sarate, afumaturi, conserve, sosuri picante, brinzeturi fermentate care obosesc ficatul si rinichii, se repercuteaza si in sanatatea ochilor, care devin obositi, se inrosesc, pleoapele se tumefiaza si se adincesc in cavitatile orbitale.

Prin urmare, odihna, somnul la timp, igiena zilnica, alimentatia adecvata organismului nostru ne vor ajuta sa ne pastram vederea si frumusetea pe care ochii nostri o reflecta.

Trebuie sa stim ca unele ameteli sau dureri de cap pe care le putem avea, in afara de alte cauze interne, pot fi datorate ochilor, care au nevoie sa fie ajutati prin lentile cu dioptriile necesare.

Ochelarii, care acum sint la moda si au devenit un accesoriu de frumusete, prin diversitatea formelor si a culorii ramelor, sint, in acelasi timp, un mijloc pentru remedierea defectelor de vedere. Medicul oculist este acela care va stabili exact ce numar de dioptrii trebuie sa purtam. Ochelarii de vint si cei de soare ne sint absolut necesari, mai ales pe intinderile de zapada sau pe plaja insorita, sub soarele arzator si pentru a ne ocroti de nisipul ce poate fi spulberat in ochi.

Multe femei nu suporta farduri la ochi si pe pleoape, facind alergii. Solutia este sau sa se renunte la ele sau sa se intrebuinteze farduri speciale antialergice.Demachierea se va face cu miinile curate, cu vata sau pansament sterilizat, cu un lapte demachiant de calitate si potrivit tipului de ten. Pentru cel uscat se va intrebuinta laptele Bellatrix, pentru celelalte tenuri un lapte demachiant obisnuit.

Exista unele tenuri care nu suporta lanolina, cotata ca o grasime cu cele mai apropiate valente ale grasimii naturale ale epidermei umane. in aceste situatii, se vor intrebuinta demachiante pe baza de alte grasimi sau pur si simplu se vor folosi uleiul de masline sau de floarea soarelui. Se va evita machierea interiorului pleoapei inferioare, procedeu care se intrebuinteaza de catre actori la spectacole, pentru marirea ochilor (prin iluzie optica) si pe care unele tinere ii imita.

Pleoapele vor fi masate usor, prin palpare cu virful degetelor, insistin- du-se pe marginea santului orbital si pe orbicular, deasupra si dedesubtul sprincenelor, prin apasari scurte.

Unele creioane dermatografe- produc, umflaturi si inrosiri ale ochilor si pleoapelor. Se va sista intrebuintarea lor pina ce va. trece iritatia. Daca totusi nu se poate renunta la fardarea ochilor, se vi intrebuinta un tus lichid. Daca si acesta, este iritant se va renunta la. fardare,-scopul fardarii fiind de ordin estetic. Unde mai poate fi frumusete cind pleoapa este umflata si ochiul este rosu, si iritat?

Este bine sa ne ferim de a duce miinile la ochi, spre a evita unele infectii ce pot surveni neasteptat. Ne vom feri si de curent care ne poate produce nevralgii si unele maladii ale ochilor.Cearcanele, daca nu sint. congenitale, sint consecinta oboselii, a lipsei de somn sau.a unei proaste digestii sau.se datoresc unei defectuoase functionari a ficatului sau rinichilor.Se va tine un regim de-dezintoxicare, se vor consuma legume proaspete si sucuri, fructe, carote si morcovi, gulii verzi, cu frunze cu tot, care au multe minerale si vitamine. in cazul in care ele^persista ne vom adresa medicului.

Compresele ce se aplica, pe ochi cu plantele enumerate anterior, ajuta atit ochii cit si Ia inlaturarea cearcanelor, cu conditia de a se stabili un echilibru intre* odihna si alimentatie.-Singele incarcat de acizi — prin consumul unor alimente grele fara un consum substantial de legume si fructe—-devine, mai inchis la.culoare si se reflecta pe piele si in cearcanele care se Intuneca laculoare.si par. mai adinci. Dupa.o cura de cruditati si legume ce contin vitamina:A, rezultatul este spectaculos, culoarea singelui fiind mai vie-si mai deschisa, cearcanele nu mai sint intunecate si ochii au o stralucire intensa si clara.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *