Iarna este un anotimp frumos, cu poezia sa, dar care ridica o serie de probleme legate de ingrijirea cosmetica.Iarna nu trebuie sa avem tendinta de a nu parasi locuinta, dar incepind din luna decembrie si pina in luna martie este bine sa dormim cel putin o ora in plus si la o temperatura care sa nu depaseasca 20°. Camera in care lucram sau dormim trebuie nu numai incalzita, ci si bine aerisita. Aerul camerei trebuie sa aiba un anumit procent de umiditate, deoarece in caz contrar pielea se poate deshidrata si sa apara o senzatie de sete. in acest scop in camera se vor aplica pe calorifer sau sobe vase cu apa, recipiente speciale pentru calorifere sau un umidificator electric.
Opinia unor persoane potrivit careia in sezonul de iarna trebuie sa min- cam mai mult pentru a ne proteja mai bine de frig, este gresita si ne poate cauza o ingrasare cu nimic justificata.Se impune deci ca tocmai iarna sa ne controlam mai des greutatea, sa cautam sa rezistam tentatiilor tinind seama mai ales de faptul ca alimentatia este oricum mai bogata in calorii.Exista desigur si o alimentatie specifica de iarna, care ne va proteja de frig, fara insa a duce la ingrasare: friptura la gratar, brinza slaba, fructele, morcovii dati prin razatoare etc. si sa nu uitam ca exercitiile de cultura fizica, diferite sporturi pot fi efectuate si iarna, daca dorim ca primavara sa nu ne gaseasca cu silueta compromisa.
Sa ne plimbam?
Miscarea activeaza circulatia sanguina si ne ajuta sa suportam mai bine capriciile iernii, asa ineit sa nu ezitam a face plimbari pe jos, chiar din momentul cind apar primii fulgi de zapada.
Plimbindu-ne pe zapada, sa nu uitam sa folosim o crema antisolara, care sa ne protejeze pielea. La munte insa, unde vom practica un sport de iarna, vintul fiind mai intens vom folosi o crema foarte grasa, care sa formeze o manta de protectie.
Zapada, si frumusetea
Zapada topita si strecurata prin tifon este recomandata oricarui fel de ten. Tenul gras beneficiaza in mod special de zapada, caci trecerea unui bulgare de zapada pe fata micsoreaza porii.
Sa ne luam concediu iarna?Unele persoane prefera concediul vara, altele iarna, la munte. in acest ultim caz sint necesare unele masuri speciale de protejare a frumusetii.
Aerul de munte reimprospateaza functiile vitale ale organismului, purificand sistemul respirator, oxigenarea tesuturilor facindu-se in conditii mai bune. Soarele actioneaza asupra rezervei de vitamina D, tonifica pielea, indiferent de tipul de piele; totusi datorita vintului, gerului, umezelii, fata trebuie protejata ziua si noaptea, aplicind o crema hidratanta, recomandare valabila si pentru persoanele cu pielea grasa.
Dar aerul de munte are influenta si asupra parului. Protectia acestuia cu o boneta de lina, ne va feri de raceala si va proteja parul de factorii atmosferici. Miinile vor fi unse de asemenea cu o crema protectoare.
Deodorantul este absolut necesar, dat fiind imbracamintea mai groasa.
Pentru a pastra picioarele calde, este bine de pus in incaltaminte o pluta, pisla sau chiar o foaie de hirtie.
Cum sa ne fardam iarna?
Ideea ca machiajul cu care sintem obisnuite in cursul celorlalte anotimpuri nu ar fi necesar iarna, nu are nici un fundament. Unele persoane sufera mai mult din cauza frigului, avind pielea mai sensibila. Pentru acestea un simplu fard este insuficient pentru protejarea obrazului. Altele, in special cele cu tenul gras, nu au nevoie de nici o schimbare in ingrijirea si machiajul lor.
in cazul pielii sensibile, uscate, predispuse cuperozei, se va aplica zilnic sub fard o crema protectoare grasa si hidratanta.O masca hidratanta, cu adaus de vitamine, se recomanda tenului uscat si deshidratat. Masca se poate confectiona din pinza sau tifon, facind goluri in dreptul ochilor, nasului si gurii. Din musetel, nalba sau soc, vom prepara o infuzie sau macerat cu care vom imbiba masca si o vom aplica pe obraz timp de 20 de minute. in cazul unui ten alipic si deshidratat se va folosi in locul infuziei de plante ulei de masline.
Razele solare directe sau reflectate de zapada pot avea o actiune negativa asupra tenului, putind provoca arsuri si pigmentari inestetice ale obrazului. Pentru a evita aparitia petelor, in crema se va adauga chinina sulfurica sau bromhidrica. Pleoapele vor fi unse cu o crema grasa, seara si dimineata, iar genele periate zilnic cu ulei de ricin proaspat. ,
Buzele le vom unge seara cu o crema grasa sau cu vaselina, iar in cursul zilei, vom aplica un ruj de buze gras. Ceratul labial ne poate de asemenea proteja buzele, daca nu obisnuim sa ne rujam.
Curatirea si hranirea pielii in timpul iernii
Seara, vom incepe prin a ne demachia cu grija, pentru ca, pe linga praful asezat pe fata peste crema grasa protectoare, avem de rezolvat si problema porilor dilatati.
Apa si sapunul nu sint suficiente, raminind pe fata urme de praf si de fard; este necesara o crema de demachiat sau un lapte demachiant, de asemenea, dupa caz trebuie sa folosim si o solutie tonica, usor alcoolizata, care sa dizolve corpii grasi, dar totodata sa indeplineasca si o actiune astringenta pentru porii dilatati.
Se va unge apoi fata cu o crema de noapte care are si rolul de a restabili pH-ul normal al pielii. Pentru activarea formarii de celule noi si tinere, se vor folosi creme vitaminate.
Crema de noapte trebuie sa fie hidratanta, chiar daca pielea nu prezinta aspecte de deshidratare, pentru a permite principiilor activi sa patrunda bine in straturile mai profunde ale pielii.
Iarna are insa, si neplacerile ei. Daca ni se roseste nasul, il vom masa zilnic, apoi il vom peria cu o periuta moale. Inhalatiile si compresele alternante cu infuzii de plante sint de asemenea indicate ca remediu.
Urechile, care de obicei sint protejate, se pot inrosi, aparind furnicaturi. Masajul zilnic cu o crema grasa sau cu o solutie de vitamina A da rezultate satisfacatoare.
Cu toata protejarea miinilor cu manusi, acestea se inrosesc.In acest caz, se recomanda seara sa facem bai alternative calde — reci, timp de citeva minute, apoi sa le masam cu vitamina A.
La picioare, cu toata incaltamintea de iarna, putem constata totusi aparitia degeraturilor. Fiind o problema de circulatie periferica, este bine sa ne adresam medicului.
Și astfel, luind masurile necesare putem face din sezonul de iarna un anotimp placut si pentru frumusetea noastra.